به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شهرداری شیراز، دومین رویداد ریورس پیچ رهش در قالب رویداد هوشمندسازی شیراز به مناسبت هفته پژوهش در راستای رفع نیازهای فناورانه سازمانی در حوزه مدیریت شهری و تقویت اکوسیستم کارآفرینی و دانشبنیان به همت مرکز نوآوری و فناوریهای هوشمند شهرداری شیراز برگزار شد.
این آیین با حضور رئیس کمیته شفافیت، صیانت از حقوق شهروندان و سلامت اداری شورای اسلامی شهر شیراز، معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز، رئیس سازمان بسیج علمی و پژوهشی سپاه فجر فارس، رئیس موسسه آموزش عالی زند شیراز، جمعی از نمایندگان سازمانها و معاونتهای مختلف مدیریت شهری، شرکتهای دانشبنیان، شمار گستردهای از اساتید دانشگاه، پژوهشگران و دانشجویان با همراهی اصحاب رسانه در سالن همایشهای موسسه آموزش عالی زند شیراز برگزار شد.
دیدگاه «مسئله محوری» بهعنوان راهکار عبور از چالشها
رئیس کمیته شفافیت، صیانت از حقوق شهروندان و سلامت اداری شورای اسلامی شهر شیراز در این مراسم خواستار تعمیق دیدگاههای اساتید و پژوهشگران شد و دیدگاه «مسئله محوری» را بهعنوان راهکار عبور از چالشها مطرح کرد.
مهدی طاهری با تبریک سالروز میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا س و گرامیداشت روز زن اظهار داشت: معمولاً در جامعه ما رسم بر این است موضوعات مورد چالش به دو صورت «مسئله» و «پروژه» مطرح میشود که این امر ریشه در خودآگاه و ناخودآگاه اذهان عمومی داشته و موجب بروز آشفتگیهایی شده است.
وی حضور در جمع اساتید دانشگاه و دانشجویان را مغتنم برشمرد و اظهار داشت: مغزهای «مسئله محور» با تمرین به دنبال تفهیم و تحلیل موضوع هستند تا به راهحل دست یابند.
عضو کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهلبیت (ع) شورای اسلامی شهر شیراز به اشاره به تجارب ارزشمندی که طی این سالها موفق به کسب آن شده، اظهار داشت: مغزهای «پروژه محور» ماهیت نتیجه گرا دارند و سعی دارند قطعاتی از موضوع و نگرانیها و چالشها را در کنار هم برای حل آن قرار داده و به نتیجه برسند.
طاهری با ذکر مثالی برای تفهیم تفاوتهای ذهنهای «مسئله محور» و «پروژه محور» گفت: بهعنوان نمونه برای حل چالش ترافیک نسبت به گسترش ناوگان حملونقل عمومی و نوسازی تاکسیها اقدام میکنیم اما درنهایت شاهد هستیم که وضعیت ترافیک بهبود نیافته و این بحران همچنان پابرجاست. به باور این مقام مسئول، ذهن پژوهشگران باید به سمت سوی «مسئله محوری» سوق پیدا کند و «پروژه محور» شدن ذهن دانشجویان و اساتید یک آسیب فزاینده برای کشور است.
عضو کارگروه مرکز نوآوری شهرداری شیراز خواستار ورود دانشگاهیان فرهیخته به موضوع چالشهای معاصر شد و بیان داشت: بسیاری از آسیبهای اجتماعی به دلیل نقص در نوع نگرشها و «پروژه محوری» است و مقابله با چالشهای اجتماعی نیازمند نگاه کالبدی و ریشهای در بسیاری از زمینهها بهویژه مؤلفههای فرهنگی دارد.
رئیس کمیته شفافیت، صیانت از حقوق شهروندان و سلامت اداری شورای اسلامی شهر شیراز افزود: در دنیای امروزی با ماتریس گستردهای از مسائل روبرو هستیم که اذهان «پروژه محور» توان و قابلیت مقابله اصولی با آنها را ندارد.
او با اشاره به متغیرهای دخیل در یک پروژه اظهار داشت: اذهان «پروژه محور» بهدرستی وابستگی مطلق تمامی منابع به زمان را تشخیص میدهند و زمان متغیر مهمی است که در حل معادلات نقش مهمی دارد.
طاهری اظهار امیدواری کرد: ذهن «مسئله محور» در جامعه فراگیر شده و با شرایط و متغیرهای زمان تطبیق داده شود. او تصریح کرد: باید برای حل مسئله تابع زمان را در نظر گرفت و به فرصتهای محدودی که برای حل مسائل در اختیارداریم توجه کرد.
به باور این عضو شورای اسلامی شهر شیراز، برخی مشکلات بهشدت تابع زمان هستند و حل دیرهنگام آنها فایدهای نخواهد داشت. قدرت در دست کسانی است که مسائل را بهخوبی یافته و تحلیل خوبی نسبت به آنها داشته و آنها را در تابع مناسبی از زمان حل کرده و درنهایت چالش را به تعدادی از پروژهها تبدیل کنند.
رئیس کمیته شفافیت، صیانت از حقوق شهروندان و سلامت اداری شورای اسلامی شهر شیراز افزود: یکی از آسیبهای ما برقراری مسئلهها و تعویض مدیران است که سبب شده است تا بحرانها بهصورت حلنشده باقی بمانند. این در حالی است که پروژههای متعددی همواره به بهرهبرداری میرسند اما فرایند اصلی چالش همچنان پابرجاست.
برگزاری رویدادهای فناورانه از نیازهای جدی توسعه پایدار است
جانشین فرمانده سپاه فجر فارس در امور بسیج اقشار نیز به ظرفیتهای علمی پژوهشی سپاه و بسیج اشاره و عنوان کرد: این ظرفیت در خدمت همه دستگاهها و دانشگاههاست.
امیر جاهدی برگزاری رویدادهای فناورانه را از نیازهای جدی برای توسعه پایدار دانست و اظهار کرد: اقشار دانشمحور نقش کلیدی در رشد و توسعه استان میتواند ایفا کند.
بهرهمندی از نظرات پژوهشگران در حل چالشهای شهری
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز در این مراسم خواستار بهرهمندی از نظرات پژوهشگران و دانشگاهیان بهمنظور حل چالشها و مسائل شهری شد.
علی فراشاییان با اشاره به اینکه امروز ما فردای شماست، بیان داشت: امروز کلانشهر شیراز بیشماری دارد و شهرداری در مرکز همه این نیازها قرارگرفته است. بهعنوان معاون برنامهریزی شهرداری شیراز اعلام میکنم این کاری که امروز در حوزه فناوری با اجرای فرآیندهای هوشمندسازی انجام میشود در دهههای پیشین بهصورت دستی، سیستمهای قدیمی، فلاپی و سی دی و راپید انجام میشد.
وی اضافه کرد: امروز هوش مصنوعی در خدمت بشریت درآمده و با اجرای پروژهها با امکانات موجود بسیار تسهیل شده است؛ اما هنوز راه طولانی در راستای اجرای پروژهها پیش رو داریم که این امر نیازمند تلاش روزافزون محققان است.
فراشاییان با اشاره به چالشهای عدیدهای که پیش روی شهر قرار دارد، خاطرنشان کرد: فقط در حوزه مدیریت شهری بیش از ۴۰۰ درخواست کار ارائهشده و نیازهای خود را در این زمینهها اعلام کردیم تا افراد علاقهمند و صاحبنظر به پروژهها ورود کنند.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز با یادآوری این مطلب که سازمان فاوا، مرکز پژوهشها، مرکز فناوری و مدیریتهای اصلی کار در حوزه معاونت برنامهریزی است، بیان داشت: باوجود ظرفیتهای ارزندهای که در شهر شیراز وجود دارد، تأمین اپلیکشینهای موردنیاز شهرداری از سایر شهرها پذیرفتنی نیست.
به گفته وی، ۹۹ درصد افراد ایده را در ذهن دارند ولی یک درصد در حوزه اجرا موفق هستند تا آن را به فرصت تبدیل میکنند.
فراشاییان بیان داشت: امروز به جایگاه پرافتخاری در زمینههای تحولگرایی، نوآوری و فناوری رسیدهایم.
معاون شهردار شیراز با اشاره به پیشینهای از تلاشهای صورت گرفته، اظهار داشت: از سال ۱۳۷۸ انجمنهای متعددی در شهر شیراز تشکیلشده که هنوز در حال فعالیت هستند و مرکزی که امروز برای ایدهها و اشتغال دانشجویان در راستای ایده پردازی بسیار مؤثر است.
تلاش برای تولید محتوای دانشبنیان
رئیس موسسه آموزش عالی زند شیراز از تلاش برای تولید محتوای دانشمحور در قالب همایشهای علمی خبر داد.
سید ابراهیم حسینی گفت: شهر شیراز مفتخر به عناوینی نظیر سومین حرم اهلبیت (ع) در ایران اسلامی است که این امر رسالت ما را در تعالی شهر راز دوچندان میسازد.
وی اضافه کرد: شیراز پایتخت زیستمحیطی آسیاست و این امر رسالت مسئولان و شهروندان را در صیانت از این عنوان فاخر دوچندان میسازد.
رئیس موسسه آموزش عالی زند شیراز گفت: آثار فرهنگی و گردشگری شهر شیراز و استان فارس بیش از چاههای نفت برای مملکت میتواند مفیدتر و ثمربخشتر باشد و زمینهساز رونق کسبوکار و مبانی دانشبنیان شود.
حسینی با اشاره به میلاد حضرت زهرا (س)، گفت: عالم به خاطر وجود بابرکت حضرت زهرا (س) خلقت یافته است. در ادامه این مراسم رئیس سازمان بسیج علمی و پژوهشی سپاه فجر فارس با اشاره به اینکه شعار «از ایده تا بازار» را مطرح کردهایم، افزود: ایدههای مؤثر در بازاریابی پیشتاز هستند.
مجید میکائیلی با اشاره به اینکه ظرفیتهای قابلتوجهی در استان فارس وجود دارد، گفت: ظرفیت و استعدادهای علمی درخشانی در شیراز داریم و نزدیک به یکصد مجموعه دانشگاهی و پژوهشی در این کلانشهر وجود دارد و باید از آنها به نحو شایستهای بهره برد.
وی گفت: بیش از ۱۰۰۰۰ شرکت دانشبنیان در سطح کشور داریم که ۵۰۰ مجموعه در استان فارس فعالیت دارند.
او با طرح پرسشی گفت: آیا نیاز داریم مجموعههای زیستبوم نظیر شرکتهای دانشبنیان، کوانتوم و غیره را افزایش دهیم یا دغدغههای شرکتهای دانشبنیان موجود را موردبررسی قرار دهیم تا چنین رویدادهایی را تعریف میکنند.
میکائیلی افزود: طی سالهای اخیر تعداد برخی از اصناف خاص نظیر نمایشگاههای اتومبیل خودرو بهصورت قارچ گونه رشد یافته و این در حالی است که علاقهمند بودم به رشد شرکتهای دانشبنیان و خانههای خلاق هستیم.
وی با اشاره به اینکه ۱۰ رویداد علمی را از ابتدای سال تاکنون برگزار کردیم، گفت: نسل جدید ایدههای خوبی دارند و در کلانشهرهایی مثل شیراز توقع این است که رویدادهای علمی بیشازپیش تعریف شود.
میکائیلی گفت: در حوزه رسالات و پایاننامههای دانشگاهی در بسیج علمی و پژوهشی گامهای مؤثری را برداشتهایم و به دنبال فراهم کردن فضایی برای هوشمندسازی و ایجاد شهرکهای هوشمندسازی، هستیم. چراکه توانمندیهای ما نسبت به سایر استانها به دلیل وجود دانشگاههای مختلف در شیراز بالاتر است و لازم است در حوزههای مختلف علوم گامهای مؤثری برداریم.
تجلیل از ایدهپردازان برتر جشنواره ایدهپردازی شهرداری شیراز
رئیس مرکز نوآوری و فناوریهای شهر هوشمند سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری شیراز با اشاره به اینکه این رویداد دومین دوره از ریورس پیچ رهش (رویداد هوشمند سازی شیراز) است، اظهار کرد: هدف ارائه نیازهای فناورانه سازمانهای تخصصی شهرداری به شرکتهای دانشبنیان، خلاق، هستههای فناور و استارتآپهای فعال شیراز است تا محصولات و خدمات خود را متناسب با نیازهای سازمانی طراحی و تولید کنند.
محمد سادات شریفی افزود: شرکتکنندگان در این خصوص راهحل و حل مسئله ارائه کردند و جلسات همفکری پس از ارائه این نیازها برگزار شد
وی بیان کرد: این دوره از رویداد رهش با همکاری سازمان بسیج علمی استان فارس و موسسه آموزش عالی زند شیراز با محوریت مرکز نوآوری و فناوری شهرداری اجرا شد.
رئیس مرکز نوآوری و فناوریهای شهر هوشمند سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری شیراز عنوان کرد: در افتتاحیه این برنامه تجلیل از ایدهپردازان برتر جشنواره ایدهپردازی شهرداری شیراز نیز صورت گرفت و رونمایی و آیین امضای یازدهمین جشنواره جهادگران علم و فناوری و اولین دوره رویداد استارتاپی معضلات اجتماعی با رویکرد هوش مصنوعی نیز صورت گرفت.
سادات شریفی گفت: در این رویداد پس از جلسات B2B کارگاه چگونه دانشبنیان بشوید برای عموم نیز برگزار شد.
مرکز نوآوری و فناوری شهرداری شیراز در مسیر توسعه پایدار
این گزارش میافزاید: مرکز نوآوری و فناوری شهرداری شیراز شهرداری شیراز با توجه به جایگاه و ظرفیتهای منحصربهفرد در حوزه مدیریت شهری با چشمانداز توسعه نوآوریها در این حوزه نظیر مدیریت پسماند، حملونقل و ترافیک، زیباسازی، هوشمندسازی و غیره باهدف حمایت از افراد مستعد و خلاق، توسعه کسبوکارهای دانشبنیان و خلاق و ارائه خدمات نوآورانه و تخصصی به نهادهای سیاستگذاری، دولتی، اقتصادی، صنعتی و فرهنگی اقدام به ایجاد مرکز نوآوری و فناوری اقدام کرده است که در این راستا فرآیندهای مختلفی از شروع فراخوان برای جذب تیم تا برنامههای آموزشی تخصصی و کسبوکاری و حمایت مادی و معنوی برای افراد و تیمها در نظر گرفتهشده است.
گفتنی است، در این همایش حوزههای تخصصی خدمات شهری، پسماند، سیما و منظر شهری، آتشنشانی، سرمایهگذاری، حملونقل بار، حملونقل ریلی، فرهنگی و اجتماعی، فناوری اطلاعات و ارتباطات با حضور نمایندگان سازمانها و معاونتهای مختلف و شرکتهای دانشبنیان توانمند کلانشهر شیراز موردبحث و تبادلنظر قرار گرفت.
در آیین افتتاحیه این مراسم برنامههای تجلیل از برگزیدگان جشنواره ایده مردمی شهرداری، رونمایی و آیین امضای پوستر جشنواره جهادگران علم و فناوری و اقتصاد دانشبنیان بسیج علمی، اجرای برنامه دومین دوره ریورس پیچ رهش با ارائه نیازهای فناورانه سازمانی، رونمایی و آیین امضای پوستر رویداد استارت آپی معضلات اجتماعی با رویکرد هوش مصنوعی برگزار شد.